Trener naših seniora Ivica Vidović osvrnuo se na netom završenu polusezonu 3.NL Centar u intervjuu za ‘Petrinjski radio’ koji je vodio novinar i urednik Ivica Mioković. Vidović je na početku razgovora podsjetio na okolnosti u kojima je ljetos preuzeo vođenje momčadi.
– Kasnilo se s uspostavom nove uprave kluba, koja me onda pozvala da preuzmem mjesto trenera tako da su pripreme za novu sezonu počele dosta kasno. Zatekao sam u kadru dva igrača te još dva koji su bili ozlijeđeni. U hodu smo se kompletirali, za početak smo priključili sedam juniora prvoj momčadi, a zatim smo radili na dovođenju igrača koji nam mogu pomoći. Krenuli smo s pripremama, trudili se trenirati iako je i tu prisutan problem radnih i studentskih obaveza koje imaju igrači. Za tri igrača organizirali smo treniranje u Zagrebu kako bi odradili potreban broj treninga. Bilo je problema na početku, ali to je tako u trenerskom poslu. Za mene je to bio izazov, htio sam doći u Mladost a svaki izazov nudi svoje. Moja je želja da ovaj klub, koji ima itekakvu tradiciju, ostane u ovome rangu natjecanja. To je naš osnovni cilj – kazao je Vidović.
* Jesu li Vam i same prve prvenstvene utakmice poslužile za pripreme jer nije bilo dovoljno vremena da se pripremite prije prvenstva?

– Apsolutno. Prvih četiri, pet kola prvenstva smo se praktički pripremali zbog zaostatka u pripremama. No, ono što mi imponira jest da je postotak broja treninga kod nas jako nizak u odnosu na ono što ovaj rang natjecanja zahtijeva, ali smo u svim utakmicama u drugim poluvremenima, nakon tih uvodnih četiri, pet kola, na neki način dominirali. To znači da dečki imaju srce i karakter. Uspjeli smo se dignuti na jedan adekvatan nivo i to je veliki uspjeh. Činjenica je da mjesto tablici uopće ne odgovara onome što smo prikazali na utakmicama. Najmanje deset do dvanaest bodova trebali smo imati više s obzirom na prikazanu igru i šanse. No, to je tako u nogometu. Sada nastavljamo s radom do Božića, a pripreme za proljetni dio prvenstva počinju 15.siječnja. Konsolidirati ćemo se za proljetni dio prvenstva i zaista vjerujem da Mladost neće imati problema oko ostanka u ligi.
* U tekućoj sezoni Mladost se nakon dugo vremena mogla osloniti ‘na svoj bazen’, na niz svojih mladih igrača koji su ušli u prvu momčad i to je svakako dobro u cijeloj priči.

– Apsolutno ste u pravu. Imamo sedam naših mladih, perspektivnih igrača koji su igrali praktički svaku utakmicu u prvenstvu, osim mladog vratara Lešića koji je malo branio jer je naš prvi vratar Gugec jedan od najboljih vratara lige. Posebno mi je drago što zbog tih mladih igrača dolaze na stadion članovi njihovih obitelji, prijatelji i poznanici, stvara se jedna domaća, obiteljska atmosfera na utakmicama. Unutar momčadi stvorili smo homogenu grupu gdje sam starijim igračima rekao da podržavaju ove mlađe, bodre se međusobno unatoč pogreškama kojih je bilo na svakoj utakmici. To je svakako potencijal za budućnost ovog kluba.
* Koliko iznenadno opterećenje za te mlade igrače, koji su odjednom postali nositelji igre, i trema, i neiskustvo koja uz to ide, sprječavaju njih da pruže ono što mogu?

– Nama su svaku utakmicu počinjala tri, a često i četiri do pet mladih igrača koji su odjednom postali nositelji igre i to je za njih veliko opterećenje, posebno u situaciji kada se klub maltene bori za ostanak. Mogu reći da su oni super odgovorili na te zahtjeve koji nisu normalni za mlade igrače, njih se uvodi u momčad na drugačiji način. Ali, mi nismo bili u takvoj situaciji. Dečki su karakterni, što je najbitnije, slušaju, treniraju i nemam na njih nikakvog prigovora. Inače, jako mi se sviđa ovaj sistem u kojem tri mlada igrača moraju početi utakmicu, to je prilika da se pokažu, ili jesu ili nisu. Imaš kontinuitet, imaš priliku, ne možeš poslije kazati sjedio sam na klupi pa nisam mogao pokazati što znam.

* Kako ćete pripremati momčad za nastavak prvenstva?

– I nakon završetka jesenskog dijela prvenstva nastavljamo s radom do Božića. Imamo šest termina za rad u balonu na Gradskom stadionu, s time da ćemo staviti akcent na rad s mladim igračima. U razgovorima sam s trenerom juniora u našem klubu Robertom Perkovićem da nam se pridruži još nekoliko juniora. To je prilika da igrači budu u određenom tonusu tijekom zimske stanke. Isto tako, to će biti prilika da neki perspektivni igrači županijske lige koji se meni nude, da dođu na treninge, da ih vidim. Iz iskustva znam, igrači se nude, menadžeri ih nude, ali ja volim vidjeti igrača na treningu kako bih znao o kakvom igraču se radi. Mladost nije bogat klub da u kadru ima igrače koji nam ne trebaju. Mladost treba pojačanja, ali to trebaju biti pojačanja u normalnim okvirima. Ne treba nam novi igrač koji će biti samo broj. Kao prvo, ja kao trener ne smijem pogriješiti u izboru igrača, to je moja obaveza. Nije bitno koliko će pojačanja doći, dva, tri ili više, bitno je da su pojačanja.

Pripreme za proljetni dio prvenstvo počinju 15.siječnja, vjerujem da će igrači doći na pripreme u adekvatnom stanju. Imamo pet tjedana za pripreme do početka prvenstva, koje počinje 26.veljače. Planiram osam pripremnih utakmica, s tim da predzadnja utakmica u pripremama i ‘generalka’ budu u gostima i to na ‘pravoj’ travi, jer većinom se u tom razdoblju igra na ‘umjetnoj’ travi. Već sam obavio neke kontakte u tom pravcu i sve ću napraviti da imamo te dvije utakmice pred početak prvenstva u gostima na ‘pravoj’ travi. Tu sam, kao i oko eventualnih pojačanja, dosta studiozan, jer jednostavno mi nemamo vremena, ne mogu to rješavati zadnji dan. Moramo si osigurati lagodniji ulazak u sezonu, koliko je to, jasno, moguće za klub koji se bori za ostanak. Iz 3.NL Centar ispadaju najmanje četiri kluba, a ako iz Jedinstvene treće lige ispadne neki od klubova iz županija koje spadaju u ovaj naš dio, onda iz lige ispada i više od četiri. Znači, mi moramo težiti tome da budemo u sredini ljestvici kako ne bi u zadnjih, par kola ne bi morali strepiti od ispadanja. Na tome ćemo raditi i dati si truda da to i napravimo. Moj zadatak je da Mladost osvaja bodove, da budemo na razini tradicije ovog kluba, njegovog rejtinga.

* Prvi dio prvenstva pokazao je da nitko u ligi nije nepobjediv.

– Apsolutno ste u pravu. Zato je nogomet tako i zanimljiv. Tipičan primjer je naša liga, ili, recimo, Svjetsko prvenstvu u Kataru – kazao je trener Zelenih u razgovoru za Petrinjski radio koji je vodio urednik i novinar Ivica Mioković. 

FOTO: Luka Krušec/Lumedia

By GSNK M