Na Gradskom stadionu u Petrinji, uz domaćinstvo NK „Mladost“, odigrana je međunarodna prijateljska utakmica mladih reprezentacija (U-15) Hrvatske i Sjeverne Makedonije, igrača rođenih 2009. godine, u kojoj su mladi hrvatski igrači bili bolji 1:0, izvijestio je Portal 53.

Jedini pogodak na utakmici postignut je u 17. minuti kada su na rubu šesnaesterca dupli pas odigrali Paunović i Frigan kojeg je na ulasku u kazneni prostor nepropisno zaustavio Cvetkovski, a sudac Cestarić pokazao je na bijelu točku. Najstrožu kaznu izveo je Benkotić, a vratar Grchevski obranio je njegov prvi pokušaj i odbio loptu, ali nije uspio drugi kada ju je hrvatski napadač glavom poslao u mrežu. Nakon toga isti igrač pokušao je i iz slobodnog udarca s 25 metara u 22. minuti, ali lopta je prohujala tik uz vratnicu, dok je za goste u dobroj prigodi bio Stojkovski u 46. minuti kada se našao sam pred vratarom Gračaninom koji je pravovremenom intervencijom otklonio opasnost, kao i na suprotnoj strani vratar Ceka u 50. minuti nakon pokušaja Žeželića.

Ovakav način aktivnosti potvrda je popularizacije nogometa, a što je potvrdio i Davor Ivić, član Izvršnog odbora HNS-a, predsjednik NS SMŽ i direktor NK „Mladost“: „Svakako, ove reprezentacije U-15 Hrvatske i Sjeverne Makedonije pridonijele su popularizaciji nogometa u našem gradu i u našoj županiji. U utorak (12.03.24.) su bili u Sisku i žao mi je samo što nije bilo više posjetitelja, pogotovo ovih mlađih da su to škole malo drugačije organizirale, da su pustile djecu na utakmicu. Ovo smo uspješno odradili, bilo je puno skauta i menadžera koji su pratili tu djecu. Hvala svima koji su pomogli u ovoj organizaciji i Hrvatskom nogometnom savezu što je dao gradu Petrinji i Nogometnom klubu „Mladost“ tu čast da možemo biti domaćini jedne međunarodne utakmice.“

Spomenuo je i kako možemo ubuduće očekivati takav sličan događaj: „Možemo očekivati obzirom da još uvijek imamo nekakav utjecaj u HNS-u i hvala Savezu što nam je to omogućio, a da bi mogli imati još veći korak na U-17, U-19, U-21, moramo još poraditi na našem terenu za igru koji mora biti dosta bolji kada dolaze te starije generacije, jer to su igrači koji već igraju u prvoligaškim klubovima, taj teren mora biti dobar, tako da ne dođe do neke ozljede. Borimo se, trudimo, imamo potporu Grada, Petrinjskog sportskog saveza i koliko možemo toliko smo napravili.“

O ovakvom načinu okupljanja mladih nogometaša Sreten Ćuk, izbornik hrvatske U-15 reprezentacije je kazao: „Hrvatski nogometni savez u okviru onih aktivnosti koje ima i koje može prilagoditi određenim područjima redovito skrbi za ovakva događanja i mi smo protekla tri dana bili zaista jako dobro dočekani na području Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije iz same činjenice da su ta dva kluba, Segesta i Mladost, i vama stožerni klubovi u Županiji prihvatili da budu domaćini ovih događanja i susreta. Nažalost, nismo imali toliko sreće s vremenom, ali jedni i drugi su se maksimalno potrudili, imali smo uvjete koji su zaista reprezentativni za održavanje međunarodnih susreta. Ovo su dječaci rođeni 2009. godine, oni su u tzv. selekciji, to još nije klasična formirana reprezentacija, odnosno prva reprezentacija je U-17, ali Savez ide dvije godine unaprijed. Ono što dodatno raduje je da svi oni iskazuju želju, volju za napretkom i to je samo korak više prema popularizaciji. Što se rezultata tiče u prvoj utakmici je pobjeda bila 4:0, a danas je izražena s 1:0, u jednoj utakmici u kojoj se već malo osjetilo i zasićenje, jer vrlo je teško u tri dana odigrati dvije utakmice. Međutim, idemo dalje i za mjesec dana čeka nas jedna nova aktivnost, idemo u Bosnu i Hercegovinu i za dva mjeseca imamo turnir „Vlatko Marković“ koji je ove godine najjači u svojoj povijesti, u kojem je u stvari malo neslužbeno svjetsko prvenstvo.“, izvijestio je Portal 53.

FOTO: Portal 53

By GSNK M